Megtanítalak angolul

Megtanítalak angolul

Célok kitűzése

2010. október 22. - Mrssheperd

Tegyük fel, hogy megtaláltad azt a valódi belső hajtóerőt, amely a következő időkben nem hagy majd nyugodni, míg meg nem tanulsz angolul. Ugye kiraktad a motivációs tábládat a lakás egy jól látható pontján?  Amikor arra jársz, hagyd, hogy elidőzzön rajta a tekinteted. Éld bele magad, mintha az ott látható képek már valósággá váltak volna: Mondjuk álmaid nyaralóhelyén éppen fesztelenül csevegsz angolul a szálloda recepciósával. 

 A következő lépés az, hogy konkrét határidőt tűzöl ki magadnak. Mondjuk: egy év múlva alapfokon beszélek angolul. Fél év alatt megtanulok használni 600 új angol szót. stb. Valahol azt olvastam, hogy ha Te azt tartod reálisnak, hogy valamit egy hét alatt elvégzel, akkor adj rá magadnak három napot. Teljesen más lesz a hozzáállásod a feladathoz, nem fogod örökké halogatni azzal, hogy „Van még időm”, nem kell az örökös lelkifurdalással birkóznod, amiért még mindig nem álltál neki. És legfőképpen, ha kész vagy, megjutalmazhatod magad, hogy milyen ügyes voltál.

Tovább

Hogyan találjam meg a saját motivációmat 3

Ígérem, erről többet nem írok, de úgy alakult, hogy a férjem este ránézett a blogomra és magától folytatta az ötletelést. Ő nem nyelvtanár és nem a nyelvtanulás a hobbija, de hogy mért tanult meg egy csomó mindent:

4. Mert vannak olyan kedvenc sorozatok is, amelyeknek a legújabb részei nemhogy nem futnak egyik csatornán sem, de még nem is szinkronizálták őket.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

      

 

                     

 

 

5. Mert Takashi Amano, a növényes akvarisztika atyja még nem publikál magyarul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Mert a növényes akvarisztika legnívósabb kiadványai sem jelentek még meg magyar nyelven.

 

 

 

 

 

 

De most már tényleg Ti jöttök…

Hogyan találjam meg a saját motivációmat 2

Elképzeltem magam, mint újrakezdő nyelvtanuló, aki tegnap elolvasta Mrssheperd blogbejegyzését, teljesen belelkesült, hogy akkor most elkészíti a saját kis motivációs tábláját, aztán a dolog meg is rekedt az elhatározás szintjén.

Ha te is így jártál, most mutatok néhány képet (egyébként röpke 15 perces keresgélés eredménye), amiből a táblát elkészíthetnéd:

Miért tanuljak angolul?

 

1. Mert akkor bárhova utaznék a világban, "nem tudnának eladni".

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Mert megkaphatom végre álmaim állását.

 

 

 

 

 

 

3. Mert eredetiben nézhetem a kedvenc sorozatomat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha akarjátok, folytatom még, de igazából csak ötleteket akartam adni. Továbbra is várom a saját motivációs táblácskáitokat!

 

 

Jó, jó, de hogy találjam meg a saját motivációmat?

A "Miért tanuljak angolul?" című bejegyzésben leírt gondolatot folytatnom kell: a legnagyobb hátráltató erő a nyelvtanulásban, ha azt valami szükséges dolognak vesszük. Így teljesen elveszik a dolog élvezeti értéke. És azt már írtam, hogy amit az ember szeret csinálni, abban szárnyakat kap!

Én egyébként így vagyok a nyelvtanítással is. Nyelviskolában vagy magánórákon, ahol mérhetően nagyobb a tanulók motiváltsági szintje és lelkesedése, mint egy általános iskolai tanórán, én is röpködök. Többször előfordult már velem, hogy egy jól sikerült óra után még hosszú ideig teljesen feldobódva jártam-keltem, és nehezen álltam át „lazíts” üzemmódra. És tényleg tudok hangosan kiabálni és fél lábon ugrálni örömömben, amikor egy tanítvány a sikeres nyelvvizsgájáról beszámol! Az alapvetően pozitív hozzáállásom lelkesít másokat, és az ő lelkesedésük visszahat rám. 

Arról biztosíthatlak, hogy az én lelkesedésem már megvan. De mi a helyzet veled?

Tovább

Te melyik béka vagy?

Amelyik feljut a toronyba, mert nem hallja meg mások negatív megjegyzéseit? Vagy az, amelyik már az első nehézségnél visszafordul, mert mindenki azt mondja: "Ezt úgysem tudod megtenni!" ? Találtam egy megrendítő videot a hozzáállás fontosságáról:

 

süti beállítások módosítása