Megtanítalak angolul

Megtanítalak angolul

Célok kitűzése

2010. október 22. - Mrssheperd

Tegyük fel, hogy megtaláltad azt a valódi belső hajtóerőt, amely a következő időkben nem hagy majd nyugodni, míg meg nem tanulsz angolul. Ugye kiraktad a motivációs tábládat a lakás egy jól látható pontján?  Amikor arra jársz, hagyd, hogy elidőzzön rajta a tekinteted. Éld bele magad, mintha az ott látható képek már valósággá váltak volna: Mondjuk álmaid nyaralóhelyén éppen fesztelenül csevegsz angolul a szálloda recepciósával. 

 A következő lépés az, hogy konkrét határidőt tűzöl ki magadnak. Mondjuk: egy év múlva alapfokon beszélek angolul. Fél év alatt megtanulok használni 600 új angol szót. stb. Valahol azt olvastam, hogy ha Te azt tartod reálisnak, hogy valamit egy hét alatt elvégzel, akkor adj rá magadnak három napot. Teljesen más lesz a hozzáállásod a feladathoz, nem fogod örökké halogatni azzal, hogy „Van még időm”, nem kell az örökös lelkifurdalással birkóznod, amiért még mindig nem álltál neki. És legfőképpen, ha kész vagy, megjutalmazhatod magad, hogy milyen ügyes voltál.

Ha kitűzted a határidőt, gondosan tervezd meg, hogy melyik héten mit fogsz megtenni a cél elérése érdekében. Készíts magadnak egy szép füzetben nyelvtanulási naplót, amiben pontosan dokumentálod, mit tervezel az adott hétre, majd ellenőrizd is le magad, hogy tényleg elvégezted-e a feladatodat. Mutatok egy példát, amit nem én készítettem, de tetszik:

http://fds.oup.com/www.oup.com/pdf/elt/products/hwy_calendar_oct10.pdf

Elárulok egy titkot: a kevesebb több. Ha naponta 20 percet foglalkozol az angollal, többet ér, mintha csak vasárnap ugrasz neki, hogy bepótold a heti lemaradásodat és 7x20 percet szánsz rá. Találd meg, hol van a napodban 20 perc, akár több részletben is, amit erre fordíthatsz. És ne csak arra gondolj, mikor tudsz leülni az asztalhoz, mikor nem nyüzsögnek körülötted a gyerekeid, mikor végzel az összes házimunkával. Biztosan a Te életedben is vannak olyan üresjáratok, amik akár hasznossá is tehetők. Mikor várod a buszt, mikor az orvos várójában ülsz, mikor mosogatsz, porszívózol vagy teregetsz – egy szóval a gondolkodás nélkül végezhető rutinfeladatok idején ezután TANULHATSZ IS. Legközelebb leírom, hogyan…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megtanitalakangolul.blog.hu/api/trackback/id/tr812390291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása