Megtanítalak angolul

Megtanítalak angolul

Agy aerobic

2011. február 18. - Mrssheperd

A kreativitás fejlesztéséről szóló blog bejegyzésemben már írtam arról, milyen hasznos, ha a napi rutinnak számító dolgokat a megszokottól eltérően tesszük. Az Interneten böngészve rábukkantam a Neurobics nevű módszerre, amely ezt az alapgondolatot viszi tovább:

A módszer neve az aerobic-ra emlékeztet, talán Agytorna lehetne magyarul. Az agykutatás legfrissebb fejleményeire alapozó eljárás új távlatokat nyit a tanulás számára. Az eddigi módszerektől eltérően, amelyek elsősorban a logikai feladatok és memóriafejlesztő gyakorlatok segítségével kívánt nagyobb hatásfokot elérni, a Neurobics az agy általános észlelési képességeit aknázza ki, felhasználva az öt alapérzékelési szintet az asszociációk kiépítésében. Nagyszerűsége abban rejlik, hogy egyszerűen beépíthető a mindennapokba, és a rendszeres gyakorlás meghozza gyümölcsét. A Neurobics alapja az észlelési folyamatok hatékonyságának növelése.

Egy egyszerű gyakorlat: kapcsolj ki az öt érzékszervből egyet-egyet a mindennapi tevékenység során. Például öltözz fel reggel behunyt szemmel, vagy nézz végig egy filmet kikapcsolt hang mellett. Esetleg próbálj ki egy étkezést néma csendben. Várhatóan a kikapcsolt érzékelési modalitások mellett a többi érzékszerv intenzívebb működését tapasztalod majd. Kifinomuló tapintás, a mozdulatokra élesedő látás, az ízlelés differenciálódása várható. E gyakorlatok számtalan változata lehetséges: például több érzékelési modalitás kombinációjára egy zenemű hallgatása, kombinálva egy festmény nézésével. Esetleg reggelire vanília-ital, a kávé helyett stb. A gyakorlatok eredményeként a figyelem élesebbé válik, könnyebben reagál az agy a különféle információkra.

Ezt segítheti minden, ami új, szokatlan, váratlan. Sokat segít például, ha időről-időre átrendezzük munkaasztalunkat. Esetleg fejre állítjuk a család fotót az asztalon, vagy eddig szokatlan elrendezést alakítunk ki a könyveink között. Ezeknek az apró változtatásoknak a jelentősége abban rejlik, hogy a hagyományos tanulás során általában csak bal agyféltekénket terheljük, amely a logikus, analitikus gondolkodás színtere. A változtatások azonban az összkép megragadásával foglalkozó jobb féltekénket is aktiválják, hiszen a zsibbasztó, megszokott és már-már unalmas környezetben hirtelen nem stimmel egy-egy részelem. A jobb félteke feladata lesz a megváltozott formák, színek és összefüggések interpretációja.

A mindennapi rutintól való elszakadás erőfeszítést követel, de megéri. A gondolkodási készségek gyors fejlődését hozza. Ilyen egyszerű gyakorlatokkal képezhető agyunk: mint a szokásos iskolába vezető út helyett más útvonal kigondolása, új receptek kipróbálása, eddig még nem próbált tevékenységek, sportágak kóstolgatása, de hasonló hatású lehet egy új ülőhely is az osztályban, vagy a buszon, a nem domináns kéz használata a mindennapokban. A lényeg: a szokások meghaladása.

Fontos, hogy megtanuljuk, milyen helyzetekben megy könnyen számunkra a tanulás, gondolkodás. A mozgatórendszer és az agy kapcsolata a legújabb kutatások szerint alapvetően meghatározza az intellektuális funkciókat is. Ezért érdemes tudatosítanunk, hogy például állva, ülve, fekve sikerült-e legjobban memorizálnunk a tananyagot, esetleg volt-e olyan környezet, helyszín, ami kifejezetten kedvező volt számunkra (pl. a friss levegőn, az autó hátsó ülésén, vagy bizonyos helyiségekben), és miközben tanultunk, milyen testtájainknak voltunk hangsúlyozottan tudatában. Ezeknek az emlékeknek a felidézése támogatja az emlékezeti folyamatokat.

Zárásul egy egyszerű gyakorlat: ezt a szöveget kinyomtatva, a lapot fejtetőre állítva máris fokozott agymunkára ösztönözhetjük magunkat. Ha kezdetben némi fejfájással jár is a dolog, ez jelzés arra, hogy új agyterületeket kényszerítünk munkára. Ami a végén biztosan megéri.

Felhívás

 

Kedves Mindenki!

Tervezem, hogy interjút készítek olyan egyszerű, hétköznapi emberekkel, akik sikeresen elsajátítottak egy vagy több idegen nyelvet és használják is azt / azokat. Ha Te is ilyen ember vagy, esetleg ismersz ilyen embert, kérlek, vedd fel velem a kapcsolatot. Hadd okuljanak mások is a tapasztalataitokból!

 

Még mindig szeretem az internetet :)

Találtam megint egy hasznos weboldalt: www.dint.hu

Regisztráció után feliratkozhatsz a napi nyelvi percek szolgáltatásra és nagyon sok hasznos dolgot tanulhatsz ingyen és bérmentve.

Mire jó a Ring Nyelvstúdió Napi Nyelvi Percek szolgáltatása?

- naponta 15-20 percet tudsz irányítottan nyelvtanulással foglalkozni
- kezdő, középfokú és felsőfokú szinteken is használhatod
- e-mailben kapod, amiért semmit nem kell tenned (teljesen ingyenes szolgáltatás)
- minden hétköznap, hírlevél formájában küldik a nyelvleckéket!
- nyelvtan, szókincs, kultúra és minden ami nyelvtanulás!!!
- otthon tanulhatsz, és akkor amikor neked tetszik.

 

Happy Valentine's day

Celine Dion:

"The First Time Ever I Saw Your Face"

The first time ever I saw your face
I thought the sun rose in your eyes
And the moon and the stars were the gifts you gave
To the dark and the empty skies, my love

The first time ever I kissed your mouth
I felt the earth move through my hand
Like the trembling heart of a captive bird
That was there at my command, my love

The first time ever I lay with you
And felt your heart so close to mine
The first time ever I saw your face

Your face, your face, your face...

süti beállítások módosítása