Megtanítalak angolul

Megtanítalak angolul

Kriszta naplója 5. rész: A kakasviadaltól a palacsintadobálásig

2012. április 25. - Mrssheperd

A kakasviadaltól a palacsintadobálásig – variációk angol módra nagyböjt előestéjén

 
Az Egyesült Királyság nagy részén a kereszténységgel terjedt el a szokás a nagyböjtöt megelőző kedden, (Shrove Tuesday) hogy a házban felhasználták mindazokat az alapanyagokat, amelyeket tilos enni húsvét előtt 40 napig, mint például a tojás, liszt, vaj, cukor. A hozzávalók tehát adottak, és ma már vallási meggyőződéstől függetlenül egész Nagy-Britannia palacsintát sütöget otthon (vagy, ami gyakoribb, megveszik készen.. uhh..)

A hagyományos angol palacsintát megkenik cukorsziruppal, vagy megszórják porcukorral, feltekerik és citromlevet öntenek a tetejére.

 

 

Pancake Day régen

Pancake Bell:  valaha ez a nap csak délelőtt volt munkanap, délután az emberek már nem dolgoztak. Maga az elnevezés onnan ered, hogy húshagyó kedden a templom harangját (bell) félreverték, ezzel hívták gyónásra a híveket. Pontosan délelőtt 11 órakor szólalt meg a harang, figyelmeztetve a háziasszonyokat, hogy nekiálljanak palacsintát sütni. A harangok még ma is szólnak vidéken a falvakban, bár ez ma már teljes munkanapnak számít.

A rómaiak vezették be a szigeten a kakasviadalokat és ezt a napot különösen megfelelőnek tartották erre a célra (valószínűleg sosem fogjuk megtudni, miért..).

Közép-Angliában (Midlands) régen, az első palacsintát a csirkéknek adták, hogy továbbra is termékenyek legyenek. Az első három palacsinta szentnek számított. Mindegyikre keresztet rajzoltak, meghintették sóval és félretették, hogy távol tartsa a gonoszt a háztól.

Na de nézzük a jelenkori hagyományokat, hiszen nem is lennének az angolok angolok, ha nem találtak volna ki erre a napra (is) valami őrült szokást.
Országszerte palacsintaversenyeket rendeznek: egy palacsintasütővel a kézben kell futva megtenni egy adott távot. A cél, hogy futás közben minél többször feldobd és megfordítsd a palacsintát.
 


Olney városa híres a hasonló futóversenyekről. A történet 1445-től datálódik: egy háziasszony éppen palacsintát sütött, amikor meghallotta a misére hívó harangszót a templomból. Ahogyan volt, kötényben és kezében a palacsintasütővel rohant a templomba. Azóta is kizárólag helybeli lányok vehetnek részt a versenyen, és szigorúan kötényben, főkötőben kell végigfutni az Olney piacterétől a templomig vezető 375 m-es távot - palacsintasütővel a kézben. (a rekord 63 másodperc volt, amelyet 1967-ben állítottak fel).Az első hölgy, aki beér a templomba, felszolgálja a palacsintát a templomszolgának, aki ezért cserébe megcsókolja, lesz a győztes!

Scarborough-ban egyszerre tízen ugrálnak egy, az út felett kifeszített ugrókötélen, Ashbourne-ben (Derbyshire) pedig a világ legrégibb, leghosszabb és legőrültebb focimeccsén vesz részt a város apraja-nagyja. Két napon át több százan játszanak egy kézzel festett parafa belsejű labdával, a két kapu egymástól három mérföldre van és a szabályok jóval egyszerűbbek a hagyományos focinál.

A híres londoni Westminster School-ban szintén régóta hagyomány, hogy ezen a napon az iskola szakácsa egy hatalmas palacsintát hajít ki az ablakon öt méter magasból az udvaron várakozó fiúknak. Az nyer, aki a legnagyobb darabot szerzi meg a palacsintából..


Forrás: www.telegraph.co.uk (fotó)
            Mandy Barrow (fotók)



 

Hogy biztosan megjegyezd...3

Az egyszerű jövő emlegetése juttatta eszembe a feltételes módot, annak is az első típusát. Persze a javaslatom most is az, hogy ne a szabályt tanuld meg, mert mire mész azzal, hogy If + egyszerű jelen az egyik tagmondatban és egyszerű jövő a másikban? Egy ilyen humoros kép viszont könnyen megragadhat a fejedben:
 

If I do my homework, I'll get good grades.

If I get good grades, you'll send me to college.

If I go to college, I'll graduate and get a job.
 

If I get a job, I might get fired.

If I get fired, I could go bankrupt and lose everything.

That's why I don't do my homework.

 

Ha megírom a leckém, jó jegyeket fogok kapni.

Ha jó jegyeket kapok, te főiskolára fogsz küldeni.

Ha főiskolára megyek, lediplomázom és kapok egy állást.

Ha állást kapok, lehet, hogy kirúgnak.

Ha kirúgnak, lehet, hogy csődbe megyek, és elveszítek mindent.

ezért nem írom meg a leckémet!

süti beállítások módosítása