Megtanítalak angolul

Megtanítalak angolul

Mikortól kötelező a középfokú a továbbtanuláshoz?

2012. március 29. - Mrssheperd

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter 2011. novemberében benyújtotta az Országgyűlésnek a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényjavaslatot. A tervezet értelmében az új felvételi rendszert első alkalommal 2013 szeptemberében tanulmányokat kezdők esetében kell alkalmazni. A felvételi vizsga feltételeként meghatározott, egy C típusú, középfokú, államilag elismert nyelvvizsga követelménye a 2016 szeptemberében első évfolyamon induló alap és osztatlan képzésekre jelentkezőket érinti.

A törvény 2012. január 1-jén lép hatályba.

Olvass még több példamondatot és hasznos tippet a nyelvtanulásról a weboldalamon: http://megtanitalakangolul.hu/

Kriszta naplója 4. rész: Tiptree

Tiptree, azaz hogyan készül az angol narancslekvár?


A Tiptree lekvár errefelé olyan fogalom, mint nálunk a makói hagyma, vagy a szögedi paprika.
Ebben a kis, Essex megyei, kelet-angliai faluban, 126 éve készül a finom lekvár és még sok minden más. (A régiót az ország éléskamrájának is nevezik, viszonylag száraz, meleg klímája és talaja  miatt sokféle zöldség, gyümölcs megterem.) Mivel a dzsem is fent van a tíz kedvenc ételemet tartalmazó listán és olyan szerencsében részesültem, hogy egy évig éltem a Tiptree-vel szomszédos faluban, egyértelmű volt, hogy a gyárlátogatás kihagyhatatlan, már-már kötelező program lesz, így beleástam magam a lekvárkészítés rejtelmeibe!

Kezdjük egy kis történelemmel:

Az üzem alapítója, Sir Arthur Charles Wilkin régi földműves család sarjaként hozta létre 1885-ben a Britannia Fruit Preserving Company-t. Felmenői az 1700-as évektől gazdálkodtak Tiptree-ben és környékén. 1901-re a társaságnak már 8000 fős állandó vevőköre volt, majd négy évvel később nevet változtattak, Wilkin and Sons Ltd.-re, mivel Britannia néven sok társaságot jegyeztek be abban az időben. 1913-ban az alapító halálát követően a társaság elnöki posztját fia, Charles John vette át.

Az 1920-as évekre 100 ezer fontnyi éves forgalmuk volt, a vevőkör pedig 200 ezer főt számlált.
A második világháború idején a társaság komoly veszteséget könyvelt el: a munkaerőhiány, az állandó bombázások, a kiskereskedők konkurenciája és a közvetlen eladási tilalom erősen visszavetette a termelést, az eladás stagnált.

Az ötvenes évekre az üzlet ismét felvirágzott, és sikere azóta is töretlen. 1971-ben elkezdődött az a modernizációs folyamat, melynek során az elavult fagyasztó- és főzőberendezéseket újakra cserélték. Tíz évvel később, A.F Wilkin, az alapító unokájának nyugdíjba vonulását követően megjelent az új generáció a társaság élén, az éves bevétel pedig elérte az 5 millió fontot.

1989 decemberében létrejött az Employee Benefit Trust, amelyben rögzítették, hogy a dolgozók és a management majdnem fele-fele arányban élhetnek szavazati jogukkal a vállalat jövőjét befolyásoló döntésekben.
1990-ben megnyílt a Tiptree Shop, ahol nemcsak megtekinthető a gyárban készült valamennyi termék, de meg is vásárolhatók.
A kilencvenes évek közepén adták át a teázót, azaz a Tea Room-ot és a gyár életét, történetét bemutató múzeumot is.

Ma az összes eladott termék egyharmada tengerentúli export: Németország, Franciaország, Japán és USA a fő felvásárlók. Nagy-Britannia legtöbb öt csillagos szállodájában, az óceánjáró hajók többségének fedélzetén és a legtöbb légitársaság, köztük a Virgin Atlantic első osztályán is Tiptree jam-et szolgálnak fel.
A tervek szerint 2030-ig a dolgozók száma eléri az 500 főt, 80%-uk helyi, tiptree-i lakos, akik közül többen a birtokon élnek és sok családban a gyárban való munka apáról fiúra száll.
 Jelenleg 1000 holdnyi földterületen termelnek gyümölcsöt és zöldséget, amelyet kézzel szednek és válogatnak.
A technikai igazgató John Worsp, 40 éve dolgozik a cégnél, ő az, aki tudja, hol terem a legjobb citrom, honnan kell beszerezni az ananászt és hogy éppen hol van szezonja a mangónak.




Tiptree szótár, avagy lekvárfajták és elkészítési módok:

A spanyol sárgabarack jam Armagnac brandy-vel készül

Karácsonyi jam: a vegyes gyümölcshöz szegfűszeget és fahéjat adnak

Crystal: finomra vágott héjjal dúsított narancszselé

Double One: narancs és mandarin lekvár

Double Two: narancs és lime az alapanyag

Extra jam: európai szakkifejezés, azt jelenti, hogy 100 gramm termék 45 gramm gyümölcsöt tartalmaz.

Jelly: a főzés után a gyümölcsléből cukorral és zselésítő anyaggal készül

Lemon Curd / Lemon Cheese hozzávalói: tojás, cukor, vaj, citromlé

Little Scarlett: ez az apró, nagyon édes eperfajta az USA-ból származik, egyike volt az első fajtáknak, amelyet Tiptree-ben meghonosítottak.

Old Times: keserű sevilla-i narancs

Málna lekvárok: Sweet Tip: skót málnafajtából készül, ebből adnak el a legtöbbet, Tiny Tip: Kicsit drágább, mert magasabb a gyümölcstartalma, a Seedless pedig a mag nélküli fajta.

Tawny: sötét színű, sevillai narancs lekvár, amelyhez az egész, friss, keserű narancsot Spanyolországból hozzák január-februárban és kizárólag cukrot használnak fel hozzá a főzés során.
Színe és a fűszeres illatának titka abban rejlik, hogy először egészben főzik meg a narancsot, majd kézzel meghámozzák, héját pedig közepes vastagságúra vágják. Ezután újra felfőzik, éjszakára hűlni hagyják, majd harmadszor is forralják és a lekvár a cukrot hozzáadva karamellizálódik. Ebben a fázisban nyeri el sötét színét és jellegzetes, kesernyés ízét.

Chutney: készítése a Viktoriánus korban (19.század) terjedt el Angliában. A variációk száma majdnem végtelen, Tiptree-ben is sokféle chutney-t készítenek, amelyet sült  húsok mellé, vagy akár kenyérre kenve lehet fogyasztani. A kizárólag bioösszetevőket tartalmazó Organic 'Tiptree' Chutney almával, cukorral, ecettel, hagymával, mazsolával és szilvával, valamint fűszerekkel és citromolajjal készül.
Az egyik kedvencem az enyhén csípős Mango Chutney, amelyet a gyümölcsön kívül, chili-vel, hagymával és fokhagymával, cukorral, ecettel és gyömbérrel ízesítenek.

Egyéb termékek: Tomato sauce (Original Ketchup), Mango sauce, Barbeque sauce a kerti sütéshez,
a klasszikus Brown sauce, valamint a hagyományos és csípős angol mustár.

Jam vagy marmalade?

A különbség abban rejlik, hogy a marmalade citrusgyümölcsből és esetleg egyéb gyümölcs hozzáadásával készül, míg jam-et a citrusfélék kivételével bármilyen más gyümölcsből főzik.  
A kérdésre, hogy honnan ered a marmalade, azt a választ adhatjuk, hogy eredetileg Portugáliában készítettek birsalma (portugálul marmelo) lekvárt, innen az elnevezés. Angliába a Tudor-ház uralkodása idején került – először csak a tehetős családok asztalára.
És hogy miért is tulajdonítják a narancslekvárt az angoloknak? Miután a birsalmalekvár elterjedt a szigeten, rájöttek arra, hogy az almában található pektin miatt sűrűsödik a dzsem, ezért kezdetben almalével főzték a gyümölcsöket. Később pedig az almát helyettesítették az ugyanilyen hatású narancshéjjal, amely szintén tartalmaz pektint. Így a név megmaradt, csak az alapanyag változott.
Aki nem szereti a héj adta kesernyés ízt, választhat olyan marmalade-ot, amely hámozott narancsból készül.

A múzeumban való séta után érdemes beülni a Tea Room-ba, ahol a csésze finom teát egy ropogós croissant és lekvár mellett élvezhetjük. Hazafelé pedig ne felejtsünk el egy kis üveg jam-et és marmalade-ot venni a teázó melletti Shop-ban!


….....................................

Forrás:
Wilkin and Sons Limited:  125 Years of Making Jam in Tiptree
www.tiptree.com

 

"Teszek rá" bogyó - vizsgadrukk ellen

Sokan vannak, akik egy-egy vizsga előtt leblokkolnak a félelemtől. Talán a homeopátia is segíthet a problémán:

Lámpaláz és vizsgadrukk ellen vegyük be a „teszek rá” bogyót!
Ajánlott potencia: 15 - 30 CH napi 1-2 alkalommal, vizsga előtti naptól elkezdve. 

Tünet

Szer

Éjszaka a tételsoron gondolkodik, a fejében lejátssza a vizsgát, nem tud aludni.

COFFEA

A fellépés vagy vizsga előtt reszkető kisegér válik a dominából. Fáj a feje, és állandóan pisilni jár.

Nehezek a végtagjai, nem szomjas.

A „megbénul a félelemtől” szere.

GELSEMIUM

A hasmenés állandó az esemény előtt. Szédül magas helyeken. Hosszú ideig tartó szellemi megerőltetés után. Chipset és csokit töm magába, felváltva.

ARGENTUM NITRICUM

Napokkal az esemény előtt kész van mindennel, kipipálva a To Do lista, mégis mániákusan végigmegy a részleteken. Fázik, még 40 fokban is, fulladozhat is. Gyakran iszik, kevesen.

ARSENICUM ALBUM

Hisztérikusan sír vagy nevet felváltva, gombócot érez a torkában, és utálja, ha kritizálják. Úgy fáj a feje, mintha szöget vertek volna a koponyája oldalába. Egyedül ül, és kényszeresen eszik.

Nem mellékesen a gyász és a szakítások fő szere is.

IGNATIA

Annyira kimerült, hogy minden apró ingerre ugrik, mint egy szöcske. Rojtosak az idegei. Nem lehet hozzáérni sem. Képtelen résztvenni bármilyen társas tevékenységben.

KALIUM PHOSPHORICUM

Önbizalomhiányát agresszivitással palástolja. Édességgel tömi magát, és meleg italokat kíván.

Nagyon fél az esemény előtt, de belejön, ahogy elkezdi. Jellemzője még, hogy furcsán grimaszolhat idegességében.

LYCOPODIUM

 A fentiek mellé szedhetjük a SEDATIF PC alvászavarra és stresszre való homeopátiás szert.

 forrás: www.homeopatia.info.hu

Olvass még több példamondatot és hasznos tippet a nyelvtanulásról a weboldalamon: http://megtanitalakangolul.hu/

süti beállítások módosítása