Megtanítalak angolul

Megtanítalak angolul

Lomb Kató és a nyelvtanulás

2010. október 28. - Mrssheperd

Na de ki is az a Lomb Kató, akit az előző blogbejegyzésben idézett interjúban Medgyes Péter emlegetett?

Lomb Kató (szül. Szilárd Kató, Pécs, 1909. február 8.Budapest, 2003. június 9.) tolmács, fordító, a világ első szinkrontolmácsainak egyike.

Eredetileg fizikából és kémiából doktorált, de érdeklődése miatt hamar a nyelvek felé fordult. Kilenc-tíz nyelven tolmácsolt (négyen felkészülés nélkül is), illetve hat nyelven fordított szakirodalmat és olvasott szépirodalmat. A publicisztikai szövegeket további kb. tizenegy nyelven tudta megérteni. Mint fogalmazott, összesen tizenhat nyelvvel keresett pénzt (angol, bolgár, dán, francia, héber, japán, kínai, latin, lengyel, német, olasz, orosz, román, spanyol, szlovák, ukrán). E nyelveket javarészt önerejéből, autodidaktaként tanulta meg. Önmagát legszívesebben „lingvistának” nevezte (szembeállítva a „nyelvész” kifejezéssel), olyan emberre utalva, aki praktikus célokból, érdeklődésének kielégítése végett sajátít el több nyelvet.

Hosszú életét – saját bevallása szerint – nem is a nyelvtudás, hanem a nyelvtanulás világította be. Ennek örömét több kiadást megért műveiben, (rádiós és nyomtatott) interjúkban, beszélgetéseken próbálta átadni újabb és újabb generációknak. Tolmácsként mind az öt kontinenst bejárta, a világ negyven országában megfordult, s utazásai során szerzett élményeiről, átélt kalandjairól külön könyvében számolt be (Egy tolmács a világ körül).

Nyelvtanulási módszerének kulcsszava mindenekelőtt az érdeklődés volt: a latin interesse szó (angol interest, francia intérêt stb.) magyarra kétféleképpen is fordítható: érdek vagy érdeklődés, közösen motiváció. Ez azt jelenti, hogy válaszolni tudunk ezekre a kérdésekre: „Mennyire érdekel ez engem? Mit akarok ezzel? Mit jelent ez nekem? Mire jó ez nekem?” Nem hitt az úgynevezett nyelvtehetségben.

Tovább

Egyedül nem megy 2

Ha esetleg vannak kétségeid az előző blogbejegyzés alapállításával kapcsolatban, miszerint egyedül nem megy, olvasd el Szalai Gabriella interjúját Medgyes Péterrel:

"A legjobb módszertani könyvet, amit valaha is olvastam a Szabó Ervin könyvtárban találtam. Egy ronggyá olvasott, már többször átkötött példány volt, a címe: A nyelvtanár.

Medgyes Péter neve szerepelt a címlapon, aki amellett, hogy nagy tapasztalatokkal rendelkező nyelvtanár és az ELTE alkalmazott nyelvészet professzora, többek között egy nemzetközi nagydíjat elnyert módszertani könyv szerzője is (The Non-Native Teacher). Bevallom, már egy ideje fentem a fogam egy interjúra vele. De most összejött.

Az interjúban többek között elmondja, hogy egyedül legfeljebb Lomb Kató tudott megtanulni angolul, de azt is, hogy ha azt hiszed, a tanár tanít meg Téged bármire is, tévedsz. Azt is megtudod, hogy mi a legnagyobb csapda, ami milliónyi újrakezdő nyelvtanulót termel.

És hogy miért nem túl optimista az angol tanárképzés helyzetével kapcsolatban? Olvasd el az interjút!

Péter, Ön szerint milyen a jó nyelvtanuló?

Mindenekelőtt kellően motivált. Létszükségletének érzi azt, hogy megtanulja az adott idegen nyelvet. Ezt az érzést erősítheti meg benne a tanár. Aki azt hiszi, hogy a tanár tanítja meg az embert bármire is, téved. Ő legföljebb némi fogódzót és inputot tud nyújtani.

És a tanár feltétlenül szükséges? Lehet-e, érdemes-e az angol nyelvet önállóan, tanár nélkül tanulni?

Egyedül legföljebb Lomb Kató tudott megtanulni tizenegynéhány nyelven. Tanári segítség nélkül szinte reménytelen nekilátni egy új nyelv tanulásának, ám ha valaki eljutott már egy viszonylag magas szintre, egyedül is folytathatja.

Tovább

Nyelviskola vs magántanár avagy egyedül nem megy...

Rossz hírem van: egyedül nem megy! Ez sem… Egyedül egy nyelvet megtanulni csak nagyon kevés embernek sikerült. Ha te a nagy átlaghoz tartozol, Neked is szükséged lesz valamilyen külső segítségre. A következőkben biztosan el kell gondolkodnod azon, hogy Te hogyan tudsz a leghatékonyabban tanulni: egy kislétszámú csoportban egy nyelviskolában vagy magántanárnál egyedül? Mindkettőnek van előnye és hátránya is szép számmal, és azt csak Te tudhatod, Neked mi felel meg legjobban?

A magántanár

  • Csak veled foglalkozik
  • A te haladási ütemedhez igazítja a tanulnivalókat. Ha valami nem megy vagy nem világos, rögtön szólhatsz, és a tanár annyi plusz gyakorlást iktat be, amennyire Neked szükséged van
  • Egy idő után már ismeri az erősségeidet és a gyenge pontjaidat egyaránt
  • Ha jól felkészült emberről van szó, akkor segít, hogy a gyengéidet a saját előnyöddé alakítsd
  • Általában alkalmanként fizetsz neki, így csak azt az órát fizeted ki, amin részt is vettél

De:

·        Egy magántanárnak egyszerűbb megmagyarázni a bizonyítványunkat, hogy az adott órára épp miért nem tudtunk készülni

Tovább
süti beállítások módosítása