Megtanítalak angolul

Megtanítalak angolul

Szülinapi ajándék - második rész

2011. október 24. - Mrssheperd

A Szücs Krisztával, Angliában élő egykori kolléganőmmel készített interjú második részét olvashatjátok ma:

 

Mi volt a legfurcsább, amikor kiköltöztél? Mi hiányzik az itthoni életből a legjobban?

Túlzás nélkül állíthatom, hogy minden furcsa volt. Az emberek sokfélesége, akcentus, kultúra, szokások, a baloldali közlekedés és a fordított gondolkodásmód, az ételek (a sápadt, íztelen, paprika nélküli kolbász majdnem ehetetlen kategória), a párolt zöldség szintén íztelen, viszont van online magyar bolt és Magyarok Boltja Londonban, itt Cambridge-ben is, és persze otthonról is érkezik a túró rudi, gyulai/csabai kolbász és Balaton szelet szállítmány rendszeresen. :-) És azért az angol konyhában is találunk különleges, finom dolgokat (gravy mártás, yorkshire pudding, a sokféle desszert, süti, keksz...-)

 

Mennyire drága Angliában a megélhetés?

Mielőtt kijöttem, csak legendákat hallottam, hogy mennyire drága az élelmiszer és az utazás a szigeten. Való igaz, a vasút a legdrágább Európában, de a szolgáltatás általában jó. Viszont az angolok egyáltalán nincsenek felkészülve a télre, a téli autógumi ismeretlen fogalom, pár centis hóesés után megbénul a sziget – nem hittem el, de igaz. Az élelmiszerek tekintetében minden relatív. Ideérkezésem első hetében még átváltottam az árakat forintra – nos, ezt nem kellett volna, hamar le is szoktam erről. Ugyanis otthoni mércével mérve az árak magasak, ám az itteni bérekhez viszonyítva nem azok. Csak egy példa a megélhetéssel kapcsolatban: ha valaki naponta 80 fontot keres (minimálbér), a heti lakbére egy nagy házban lévő szobára heti 80 font rezsivel, internettel együtt, és ha ételre elkölt heti 50 fontot (de ekkor már minden nap étteremben ebédelt), akkor is majdnem négy napi fizetése megmarad tisztán. De a benzin itt is drága, és bár autót lehet venni 300 fontért is, a biztosítás sokba kerül. Míg otthon a forgalmival vezetheted akárki autóját,itt csak azt az autót vezetheted, amire biztosítva vagy. A fiataloknak a legdrágább a biztosítása a nagy kockázat miatt, de később alacsonyabb lesz évről-évre a kötelező biztosítás.

 

Milyen tévhitek élnek bennünk Angliával kapcsolatban?

A legfontosabb: NEM ESIK ÁLLANDÓAN ÉS MINDEN NAP! :-) Tény, a tenger miatt párás, nehéz a levegő, és gyakrabban esik, mint Magyarországon, de ritka az olyan nap, amikor egész nap szakad. A változékony időjárás inkább jellemző: egy nyári napon tízpercig tartó út során napsütéses időben indultam el, sehol egy felhő, majd elkezdett zuhogni és mire az iskoláig elértem, megint kisütött a nap. A konklúzió: mindig legyen nálad esőkabát vagy köpeny. Az esernyőket viharos időben nem tudod használni és egy-egy zivatar után minden utcai szemetes tele van kifordult esernyőkkel..

 

Hogy érdemes angliai munkát keresni? Te hogy indultál?

Először megpróbáltam állásokra jelentkezni amit az interneten találtam. Persze nem jött válasz, hiszen nehéz otthonról itteni munkát találni. Ahhoz először kell lakás, hogy munkát tudj szerezni. De persze nagy lutri kijönni a bizonytalanra, így az ügynökségeket ajánlom azoknak, akik biztos munkát szeretnének. Természetesen a munka jellegétől is függ, hiszen egy jó szakmunkás itt pillanatok alatt el tud helyezkedni (szobafestő, manikűrös, fodrász, autószerelő stb).Egy szobafestő barátom naponta 100 fontot keres, másfél év után szeretné elindítani a saját vállalkozását. Nem lehetetlen tehát, de türelmesnek kell lenni, és szorgalmasan dolgozni akár vasárnap is.

Én egy fehérvári nanny ügynökségen keresztül jöttem ki, nekem fontos volt, hogy ha már belevágok, akkor az állásom biztos legyen. A család a reptéren várt, tehát nem kellett tömegközlekednem sem, főleg egy idegen országban.. A nanny lehet live-in és live-out is, utóbbi háromszor-négyszer többet keres, előbbi azért kap kevesebbet, mert a szállás és az ennivaló biztosított a számára.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megtanitalakangolul.blog.hu/api/trackback/id/tr483324990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása