Megtanítalak angolul

Megtanítalak angolul

Buborékok

2011. február 12. - Mrssheperd

Megint egy olyan nagyon egyszerű módszerről fogok írni, amit első hallásra biztosan furcsának tartasz majd. A Tanuláskontroll nevű anyag javasolja, hogy a fontos jegyzeteket a sor szélén karikázzuk be, mert az agy így jobban megjegyzi azokat.

Én ezt a módszert buborék-módszernek hívom. Buborékon egy olyan körszerűen körülvett szót, kifejezést képzeljetek el, mint a képregény figurák szövegei. Légy kreatív és ne csak szabályos buborékokat hozz létre, hanem mindenféle formájú, bemélyedésű, néhol hegyes, lapos vagy hirtelen ívelt buborékot. Az agy ugyanis az információhoz kapcsolja a buborék formáját, színét, a jegyzet színét, és ezzel is aktiváljuk a jobb agyféltekénket. A buborék további nagy előnye, hogy belsejét különböző színűre lehet színezni, ezzel is fokozható a hatása.

Próbáld ki! Amikor legközelebb egy olvasmány új szavait kell megtanulnod, a saját szótár füzetedben zárd ezeket az új szavakat és kifejezéseket érdekes formájú színes buborékokba. (Persze most is írd mellé az angol szó angol magyarázatát, foglald mondatba, és csak ha muszáj, akkor írd oda a magyar jelentését.) Aztán később teszteld le, mennyire sikerült a rögzítés… Jó rajzolgatást!

Lusta nyolcas - avagy torna és tanulás 3

Ez a kineziológiai gyakorlat lehetővé teszi a középvonal keresztezését folyamatos mozgás közben, ami megelőzi, hogy rövidzárlat alakulhasson ki a jobb agyfélteke energiaáramlásában. Bár mindkét agyfélteke kap információt mindkét szemtől, de a BAL agyfélteke akkor aktivizálódik, ha jobbra nézünk, a jobb szem vezérletével. A JOBB agyfélteke akkor aktivizálódik, ha balra nézünk, a bal szem vezérletével.

A középvonali területen a két agyféltekének kellene a képeket egyesíteni. E nélkül az integráció nélkül az, amit az egyik oldali szem/agyfélteke felfog, a másik oldalról kitörlődhet. Az eredmény? „Nem tudjuk” felismerni, amit olvasunk, mivel tudatos elménk nem fogja be a teljes nyomtatott oldalt.

A gyakorlat megint nagyon egyszerű: Rajzoltassunk gyermekünkkel naponta minél több lusta nyolcast, vagyis végtelen jelet. Minél nagyobb papírlapot adjunk neki és mondjuk, hogy használja ki a teljes lapot, így az egész teste mozgásba lendül

Ez a gyakorlat segít a gyermeknek:

- a két agyféltekéjét egyszerre használni

- némely betűket többé nem felcserélni

- jobban látni

-könnyebben olvasni

-amit elolvas, megérteni

-ellazulni tanulás közben

-koordináltnak lenni és figyelni.

 

A kineziológia ezen gyakorlatai a tökéletes tanulás eszközei, mert javítják az agy és a test közötti kölcsönhatás minőségét. Mozgásba hozzák, és egységbe rendezik az ember testét, lelkét, szellemét. Természetesen ezek a gyakorlatok csak rendszeresen végezve hoznak sikert, de elvégzésük nem sok időt vesz igénybe. Minden szülőnek szívből javaslom, próbálja ki őket. Ha nincs is iskoláskorú gyermekük, ez a módszer a kisgyermekek estében is működik. Jelentős változást eredményez a viselkedésükben, sokkal összeszedettebbek, nyugodtabbak lesznek. És talán mondanom sem kell, hogy hasznos lehet mindenkinél, aki tanul vagy szellemi munkát végez.

 Ha a nagy tanulásban egy kis lazítás is kellene: http://mariavendeghaz.blog.hu/2014/06/26/maria_vendeghaz_kekkut

Torna és tanulás - folytatás

A legutóbbi bejegyzésben írtam a keresztirányú lendítésről. Ennek a gyakorlatnak talán nagyobb jelentősége van, mint gondolnánk. Amikor a kisbaba megtanul mászni, ezt a keresztező mozgást használja, ami fizikailag serkenti az agyat arra, hogy fejlessze a két oldal együttműködését segítő idegpályákat. A keresztező mozdulatok kinyitják az ajtót a két agyfélteke között. Ha a gyermek fejlődése során kimarad a mászás fázisa és ezáltal az agy nem esik át a kereszt-programozásra való áttérésen, ez komoly szellemi vagy testi problémákkal járhat. Nagy valószínűséggel az illetőnek felnőttként is lesznek gondjai az olvasással vagy az olvasott szöveg megértésével – magyarán a tanulással.

Hogy ezt elkerüljük, végeztessünk a gyermekünkkel naponta ilyen keresztbelendítési gyakorlatokat. Nem kell nagyon sokat. Naponta 10 ilyen lendítés is elegendő lehet.

Ez a gyakorlat segít a gyermeknek:

- hogy a két agyféltekéjével egyszerre tanuljon

- hogy helyesen írjon

- hogy a hallottakra odafigyeljen és megértse

- hogy koordinált legyen

- hogy megértse azt, amit olvas

-hogy jobban lásson

-hogy kitartó legyen

 

 

 

 

süti beállítások módosítása