Megtanítalak angolul

A kreativitás fejlesztése

2011. február 01. - Mrssheperd

Sokan azt gondolják, a kreativitás valamilyen különleges képesség, amelyet tulajdonképpen csak különböző területeken lehet használni, mint pl. a művészet vagy a tudomány. Egy festő vagy egy író vagy egy feltaláló legyen csak kreatív - de nekem erre nincs időm és szükségem sem. Valójában azonban az élet szinte bármely területén könnyebben fogunk boldogulni, ha képesek vagyunk kreatívan gondolkodni - és természetesen kreatívan cselekedni. A kreativitás megkönnyíti számodra a tanulást vagy a munkát, eredményesebbé teszi az üzleti tevékenységet és élvezetesebbé a szórakozást, nem is beszélve a párkapcsolatról.

Érdekes, hogy bizonyos emberek különösen kreatívak a mindennapokban is, mások pedig egyszerűen azt mondják, ők nem tudnak kreatívan gondolkodni. Természetesen a korlátozó hiedelmek itt is remekül működnek: akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz. Azt kevesen tudják, hogy a kreativitás tulajdonképpen agyunk természetes állapota, ami megfelelő gyakorlatokkal, játékokkal, módszerekkel fejleszthető.

 

Az egyik ilyen tevékenység, ha rejtvényeket fejtesz, különböző játékos feladványokkal edzed az elméd. Minél többet foglalkozol különböző rejtvényekkel, annál könnyebben boldogulsz majd velük, és e közben kreatív képességeid fejlődnek.

 

Egy másik kézenfekvő módszer, ha belekóstolsz egy művészetbe. Kezdj el rajzolni, festeni, zenélni, fényképezni, filmet készíteni, egy szóval bármit, amivel lehetőséged van kibontakoztatni művészi hajlamaidat. Ezt kipróbálhatod otthon, később pedig elvégezhetsz egy megfelelő tanfolyamot. A kreativitást különösképpen fejlesztik mindazok a módszerek, amelyek a teljes elmét használják, mint pl.a  jobb agyféltekés rajzolás.

 

A harmadik módszer talán először szokatlannak tűnik - de végül is épp ez a lényege: csinálj valami mást! Tégy valami szokatlant, amit eddig nem tettél meg. Menj más útvonalon a munkahelyedre, aludj fordítva az ágyadon, ha jobbkezes vagy, reggel moss fogat vagy fésülködj bal kézzel, az ebédet pedig kezdd a sütivel. Olvass el egy olyan könyvet, ami azelőtt nem érdekelt. Hallgass ismeretlen zenéket, nézz meg olyan filmeket, amelyek eddig soha nem érdekeltek.

 

Fogadj el tőlem 10 hasznos tippet, amelyekkel kreativitásod növelheted:

  1. Vigyázz magadra! Aludj eleget, étkezz egyél egészséges ételeket, csináld azt, amit szeretsz!
  2. Légy mindig kíváncsi, és nyitott az új dolgokra és lehetőségekre.
  3. Vigyázz a lelked egészségére! Kezdj el rendszeresen meditálni és mindig légy nyugodt, kiegyensúlyozott. A stressz gátat vet kreatív képességeidnek - ne engedd ezt!
  4. Minden új ötletedet írd fel, és tegyél meg mindent azért, hogy megvalósítsd őket!
  5. Beszélgess el valakivel, akivel sosem szoktál. Légy nyitott és befogadó.
  6. Félévente végezz el egy tanfolyamot, amely a kreativitásod növelheti.
  7. Néha légy gyerek! Rajzolj bajuszt a nőknek a magazinokban, hajtogass papírrepülőt, fújjál buborékot. Hidd el, bőven van mit tanulnunk a gyerekektől, ha a kreativitásról van szó.
  8. Tölts elegendő időt egyedül! Az egyedüllét kellemes környezetben új gondolatokat ébreszthet benned. Egyszerűen engedd, hogy szabadon szárnyaljanak gondolataid.
  9. Bízz önmagadban, és szeresd magadat! Fejleszd az önismeretedet.
  10. Mindig gondolkozz pozitívan!

forrás: harmonet.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://megtanitalakangolul.blog.hu/api/trackback/id/tr832614562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nightrain · http://skypesuli.hu 2011.02.03. 22:18:09

Nálunk szükség lenne az iskolákban a kreativ feladatok előtérbe helyezésére

Mrssheperd 2011.02.04. 12:51:30

@nightrain: Hát igen. Imádom, hogy a gyerekek kicsi korukban ösztönösen mennyire kreatívan gondolkodnak. Náluk még bármiből bármi lehet a játékaikban. Aztán iskolába mennek, és szép lassan kiöljük belőlük a kreativitást...