Megtanítalak angolul

Még mindig auditív módon tanulóknak

2011. január 11. - Mrssheperd

A múltkor az auditív észlelési módot preferálóknak adtam egy példát arra, hogyan könnyíthetik meg egy bizonyos új anyag megtanulását. Természetesen úgy gondolom, nemcsak mások által már elkészített hanganyagok használhatók fel ehhez, amikor tanulsz, Te magad is készíthetsz hangfelvételt bármilyen megtanulandó anyagról.

Egy ismerősömnek például alapfokú nyelvvizsgát kellett tennie. Minthogy a nyelvvizsgán 15 perc alatt meg kell győznöd a vizsgáztatót arról, hogy tudsz az adott szinten angolul beszélni, sokkal könnyebb dolgod van, ha előre felkészülsz a beszédre, mintha az összes mondatot ott helyben kellene megfogalmaznod. A vizsgáztatók pedig szeretik, ha valaki önállóan beszél az első feladatnál, és nem harapófogóval kell kihúzni belőle a mondanivalóját. Alapfeltétel persze, hogy tudd azt is, miről beszélsz, tehát szóról szóra tudd minden szó és kifejezés jelentését. Nálam bevált, ha a cím mellé írtam egy rövid vázlatot magamnak magyarul, ebbe beleírtam, hogy az adott téma esetén miről is akarok beszélni. Így ha belekérdeztek, márpedig biztos, hogy a vizsgáztatók kérdezni is fognak, akkor is tudtam, hogyan folytassam.

Ismerősöm tehát röviden kidolgozta az alapfokú vizsga szóbeli tételeit.

 1. TALÁLKOZÁS
 2. CSALÁD         
 3. LAKÓHELY
 4. MUNKA (a vizsgázó foglalkozása, munkája és munkaköre)
 5. TANULÁS
 6. UTAZÁS VÁROSI TÖMEGKÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKÖN
 7. UTAZÁS TAXIVAL
 8. UTAZÁS AUTÓN
 9. UTAZÁS VONATTAL, REPÜLŐGÉPEN, TÁVOLSÁGI BUSSZAL
 10. KÜLFÖLDI UTAZÁS
 11. POSTA
 12. TELEFON
 13. SZÁLLODA
 14. ÉTTEREM
 15. VENDÉGSÉG
 16. BEVÁSÁRLÁS
 17. MOZIBAN, SZÍNHÁZBAN
 18. ORVOSNÁL
 19. SPORT
 20. IDŐ, IDŐJÁRÁS

Ebben nagy segítségére volt a Padlás Nyelviskola Egy híján húsz című könyve (Horváth Károly írta) illetve az 1000 kérdés 1000 válasz című könyv.

Én átnéztem és kijavítottam a fogalmazásait. Ezután ő diktafonra felmondta a szövegeket, aztán már nem is volt más dolga, mint hogy naponta 1x, 2x, 5x meghallgassa őket. És meg is tette főzés, mosogatás, vasalás, buszra várakozás vagy utazás közben. Ha jól végiggondolod, három különféle módon vitte be a megtanulandó szöveget: először is megfogalmazta és leírta a saját kezével, aztán felmondta a diktafonra, végül pedig a lehető legtöbbször meghallgatta.

Ja, és sikerült is a nyelvvizsgája.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megtanitalakangolul.blog.hu/api/trackback/id/tr802576502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.