Megtanítalak angolul

Megtanítalak angolul

Vizuális, auditív vagy kinesztetikus?

2011. január 08. - Mrssheperd

Az emberek különböznek abban, hogy melyik észlelési csatornát részesítik előnyben. Három alapvető modalitást kell figyelembe venni – ezek a vizuális (látási), az auditív (hallási) és a kinesztetikus (mozgásos) csatornák.

 

Segítek, hogy megtaláld a számodra leghatékonyabb tanulási módot. Töltsd ki az alábbi kérdőívet, abból kiderül, melyik észlelési csatornát részesíted előnyben. Utána olvasd el az adott típusra jellemzőket, és tanulásnál próbáld meg hasznosítani a tanácsokat.

 

Kérdőív

Adj minden állításnak egy értéket 0-tól 5-ig az alapján, mennyire igaz Rád!

0 = egyáltalán nem igaz, 5 = tökéletesen igaz

1. Jobban emlékszem a mondanivalójára, ha látom a beszélőt. V

2. Vonzanak a rikító színek. V

3. Szívesen hallgatok felolvasást. A

4. Nehezemre esik néhány percnél tovább egy helyben maradni. K

5. Álmodozásnak tűnik, amikor valamiről képet akarok alkotni magamban. V

6. Könnyebben emlékszem, ha hallhatóan kimondom a megjegyezni valót. A

7. Úgy tudok megjegyezni valamit, ha újra és újra elmesélem magamban. A

8. Sokat segítenek nekem az ábrák, képek, grafikonok. V

9. Az eseménydús könyveket olvasom szívesen. K

10. A testem valamelyik része mindig mozgásban van. K

11. Az, hogy hangosan kimondok egy problémát, segít a megoldásban. A

12. Szeretek kisebb tárgyakkal játszani, amikor figyelek, tanulok. K

13. A grafikonokat, ábrákat nehezen tudom megérteni. A

14. Sokkal jobban megértek bármit, ha felrajzolják, felírják nekem. V

15. Ha beszélek, erőteljesen gesztikulálok. K

 

Add össze egyenként az A, K és V pontokat. A jellemzők összesítve:

Auditív A

Kinesztetikus K

Vizuális V

A három szám aránya mutatja, hogy melyik észlelési csatornát részesíted leginkább előnyben.

Vizuális

A vizuális tanulók a tanulók leggyakoribb típusa. Az észleléshez leginkább a szemüket használják, a megértéshez pedig a vizuális feldolgozást. Előnyben részesítik a vizuális információt, például az ábrákat és a grafikonokat, a könyvekben, az előadásokban pedig a vizuális tartalmat kedvelik. Olvasáskor inkább egy vizuális képet képzelnek maguk elé, minthogy a párbeszédről gondolkodjanak. Nagyobb valószínűséggel jegyzik meg egy szoba vizuális részleteit vagy egy arcot, de elfelejtik az ott folyt beszélgetéseket. Ezek az egyének legjobban a vizuális ingereken keresztül tudnak tanulni. A prezentációk és a képorientált tevékenységek jól működnek náluk. A sok vizuális tartalommal bíró multimédiás számítógépes tevékenység inkább bizonyul náluk hasznosabbnak, mint a könyvalapú tanulás. A gondolattérképek, a rövid jegyzetek és a szövegkiemelők segítenek. Fontosak az előzetes áttekintés és az utólagos átismétlés.

 

 

Auditív

Az auditív tanulók leginkább használt modalitása az auditív, hallásalapú feldolgozás. Nagyon gyorsan képesek mind a beszélt, mind az olvasott nyelvet feldolgozni. Gyakran sokat beszélnek, minthogy hangosan kell gondolkodniuk. Szeretik a zenét, emlékeznek a dalszövegekre és a beszélgetésekre. Inkább megjegyzik egy ember nevét, mint hogy hogyan néz ki. Ezen egyének esetében a legjobbak az auditív rendszert célzó anyagok. Ide tartozik például az órákon való figyelés, az instrukciókra történő figyelés és a beszélgetésekben való részvétel. A tanulást segítheti magnókazetták hallgatása, vagy ha a tanulónak mások számára kell fogalmakat elmagyaráznia. Ennek a csoportnak általában fontos az olvasás.

 

 

Kinesztetikus

A harmadik tanulási stílus ebben a csoportban a kinesztetikus, avagy a mozgásalapú. Ezen egyének a legjobban érintéseken, mozgáson és fizikai tárgyakkal való foglalkozásokon át tanulnak. Az ebbe az osztályba tartozó egyének gyakran élvezik a fizikai tevékenységeket és a kézműveskedést, inkább egyből kivesznek valamit a dobozból, és kitalálják, hogyan kell összerakni, minthogy elolvassák az útmutatót, továbbá nem szeretnek egy helyben ülni hosszas beszélgetések alatt.

Ha a nagy tanulásban egy kis pihenés is kellene:

http://mariavendeghaz.blog.hu/2014/06/26/maria_vendeghaz_kekkut

A bejegyzés trackback címe:

https://megtanitalakangolul.blog.hu/api/trackback/id/tr842569200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása